Milyonlarca araç sahibine ek MTV uyarısı: Sayılı günler kaldı

Sene sonu gelirken, ek motorlu taşıtlar vergisinin 2. taksit ödemeleri için geri sayım başladı. Uzmanlar, bu ödemelerden önce önemli uyarılarda bulunuyor. İşte detaylar...

Milyonlarca araç sahibine ek MTV uyarısı: Sayılı günler kaldı

Ek motorlu taşıtlar vergisinin 2. taksit ödemelerine ilişkin verilen süre 30 Kasım 2023 Perşembe günü sona eriyor. Bu ödeme sürecine yönelik uzmanlardan önemli bir uyarı geldi, ve Resmi Gazete'de yayımlanmış olan son kararla trafik cezaları, motorlu taşıtlar vergisi (MTV), ve gelir vergisi gibi kamu alacaklarına ödenmemiş olan borçlar için gecikme faiz oranlarının yükseltildiği duyuruldu.

Gelen karar sonrasında uzmanlar, son 4 gün içerisinde olduğumuzu hatırlatarak, ödeme süresini kaçıranların ciddi mali kayıplar yaşayabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. "Daha sonra öderim" diye düşünen vatandaşlara kötü haber var; eğer zamanında ödeme yapılmazsa binlerce liralarının boşa gidebileceği ifade ediliyor.

MTV ÖDEMESİNİ GECİKTİRMEYİ DÜŞÜNENLERE KÖTÜ HABER 

ARABA MTV ÖDEME

Ek motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksitini ödemeyen araç sahiplerine aylık yüzde 2.5 gecikme faizi uygulanacak. 2. taksitin son ödeme tarihi ise 30 Kasım 2023 olarak belirlendi. Ödemeler, Gelir İdaresi Başkanlığına ait olan "gib.gov.tr" web adresi, İnteraktif Vergi Dairesi, GİB Mobil uygulaması, anlaşmalı bankaların kredi veya banka kartlarıyla banka hesabından, şubelerden, mobil, telefon ve internet bankacılığı aracılığıyla gerçekleştirilebilecek. Buna ek olarak , vergi dairesi veznesi ve PTT şubeleri de ödeme noktaları arasında yer alıyor.

Gecikme faizi oranlarıyla ilgili yapılan son düzenleme, 14 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı yüzde 2.5'ten yüzde 3.5'e arttırıldı. Özellikle trafik cezaları, pasaport ve ehliyet ücretleri gibi birçok kamu borcunu kapsayan bu değişiklik, ödenmemiş vergi borçları için geçerli olacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, 21 Temmuz 2022 tarihinde %1 artırılan gecikme faizleri, 14 Kasım 2023 tarihi itibarıyla yüzde 3.5'e çıkarıldı. Bu yeni oran, özellikle yüksek tutarlı trafik borcu olan vatandaşlar için dikkat çekiyor; çünkü borçlarını belirlenen süre içinde ödemeyenler, yüzde 3.5 oranındaki faizle karşı karşıya kalacaklar.

Hükümetin aldığı başka bir önemli karar ise idari para cezaları, vergi borçları ve diğer kamu alacaklarına uygulanan tecil faizi oranını artırmak oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, tecil faizi oranı yüzde 24'ten yüzde 36'ya yükseltildi. Bu artış, borcun vadesinde ödenmemesi durumunda alıcı tarafa uygulanan ek maliyeti gösteriyor.

Önemli bir hatırlatma olarak, taşıtların satış ve devir işlemleri için MTV ve ek MTV'nin ödenmiş olması gerekiyor. Ek MTV'nin ödenmemesi durumunda araç muayeneleri yapılamayacak, trafikten çekilme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma işlemleri gerçekleştirilemeyecek. Bu nedenle araç sahiplerinin ödemelerini zamanında yapmaları büyük önem taşıyor.