Bakan Şimşek yüreklere su serpti: ÖTV ve KDV'de artış yok!

Ekonomi anlamda önemli açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçeyi düzeltmek adına çalışmaları duyurdu. KDV, akaryakıtta ÖTV gibi enflasyon artıran vergi artışlarına değindi.

Bakan Şimşek yüreklere su serpti: ÖTV ve KDV'de artış yok!

Bakan Mehmet Şimşek, gelecek zamanda büyümelerde yavaşlama görülürken öne çıkan konuların altını çizdi. OVP'deki incelemeler üzerine paralel seyir devam ederken küresel büyümenin oldukça üzerinde bir büyüme sağlanacağı ve istihdam artışı çok güçlü görülürken dengelenmeler başladı.

ENFLASYON

Enflasyonda yükselişler yaşanırken aşağı yönlü inmeler başladı. Para politikalarında iyileştirmeye gidilirken gelecek senenin ikinci zamanında güçlü dezenflasyon sürecine girileceği belirtildi. Esas etki para politikasındaki güçlü tepkinin gecikmeli etkisiyle devreye girerken maliye politikasındaki gelirler yansıtıldı.

KDV ÖTV zam

Merkez Bankası üzerinde Mayıs ayına kadar yıllık enflasyon yükselişe geçerken devamında güçlü şekilde düşeceği gelecek yıl yüzde 36 ile bitirilmesiyle yavaşlama riskleri gündeme geldi. KDV, ÖTV gibi vergi artışları tekrarlanmazken enflasyondaki etkiler gelecek yıl ortadan kalkacağı görüldü.

KİRA YÜKSELİŞİ

Konut seferberliğinde birkaç ay içerisinde vatandaşlara en az 200 bin konut sunulurken konut arzında depremden ötürü arazi olarak çıkan kiralarda sınırlamaya gidildi. Kira artışlarında normalleşmeye gidilirken sektör üzerinde hesaplamalar yapıldı.