Yemek yer yemez uykusu gelenler dikkat: Nedeni bu hastalık olabilir

Yemek yedikten hemen sonra gelen uyku o hastalığın habercisi olabilir. İşte uzmanından insülin direncini kıracak tavsiyeler...

Yemek yer yemez uykusu gelenler dikkat: Nedeni bu hastalık olabilir

YEMEKTEN HEMEN SONRA UYKUNUZ GELİYORSA…

Uzmanlar uyardı. Yemekten hemen sonra uykusu gelenler bu hastalığa sahip olabiliriniz. İşte detaylar…

sağlık

Yemek yedikten hemen sonra gelen uyku, yemekten hemen sonra acıkma ya da sürekli yeme isteği uzmanlara göre insülin direncinin düşük olmasının sebebi olarak biliniyor. Ünsülin direncini kırmanın yolları hakkında bilgiler veren Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ender Arıkan sizler için insülin direncini kıracak detayları paylaştı. İşte o detaylar….

 AMAN DİKKAT EDİN!!!

Sizde sık acıkıyor, sürekli yemek yemek istiyor, tatlıya hayır diyemiyorsanız, yemekten hemen sonra uykunuz geliyorsa insülin direnci sorununuz olabilir.Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ender Arıkan Türkiye de çok sık rastlanan ve genç yaşlarda da bir çok kişinin başına bela olan insülin direnciyle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Arıkan, özellikle 40-50 yaş arasındaki kşilerin yüzde 40’ında insülin direnci sorunu olduğunu ifade ederek sağlıksız beslenmenin ve hareketsiz yaşamın bunu tetiklediğini belirtti. vücutta artan yağ dokusu ve bu yağlardan salgılanan zararlı kimyasalların kandaki şeker oranını düzenleyen insülin hormonunu bozduğunu ve dirence neden olduğunu aktardı. Prof. Dr. Arıkan, “Çok ciddi bir sağlık sorunu olan insülin direnci tedavi edilmediği taktirde diyabet ve kalp ve damar hastalıkları gibi hayati riske yol açabilen hastalıklara zemin hazırlıyor. İnsülin direnci sendromunda ilaç tedavisinin mutlaka yaşam tarzı değişiklikleri ise desteklenmesi gerekir” dedi. Arıkan, insülin direncine karşı kişilerin Akdeniz tipi beslenmesinin doğru olduğunu da aktardı. Günüzmüzde yapılan en sık hatalardan birinin işlenmiş gıda, yağlı, şekerli ürünler ve karbonhidrat tüketimi olduğunu belirten Arıkan, bunun da ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Arıkan “Yapılan araştırmalar; Akdeniz diyetinin, yani lif içeriği bakımından zengin meyve, sebze ve salata ağırlıklı beslenmenin en sağlıklı beslenme biçimi olduğunu gösteriyor. Beslenmenin mutlaka Akdeniz tarzı beslenmeye dönmesi gerekir” diyerek beslenmenin yanında her gün yürüyüş yapılması gerektiğini de belirtti. Hergün 30 ila 45 dakika arasında yürüyüş yapılmasının insan sağlığı açısından önemli olduğunu hatırlatan Arıkan ayrıca aşırı tuz tüketiminin de önüne geçilmesi gerektiğini hatırlattı. Arıkan tuzun iştahı arttırdığını öne sürerek, “Tansiyon hastalarının büyük bir kısmı da tuza duyarlıdır. Günlük tuz tüketimimizin, ihtiyacımızın neredeyse 4-5 katı olduğunu göz önünde bulundurunca tuzu azaltmanın çok olumlu sonuçlara yol açacağı açıkça görülmektedir.” Dedi.

Sağlıklı bir hayat için uyku saatlerinin de önemli olduğunu ifade eden Arıkan “Kaliteli bir uyku gece saat 23.00 ila sabah 07.00 saatleri arasında süren, belirli bir derinliğe ulaşan ve biyolojik ritimlerimizin tam olarak kurulduğu bir uyku olmalı. Sağlıklı bir uykuya engel olan hipopne veya apnenin varlığının da araştırılması gerekiyor” dedi.