Halsizlik ve kas ağrısı çekenler dikkat!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık gripten ötürü kalp damar hastalığı olanlarda 52 kat, akciğer hastalığı olanlarda 120 kat artış gösterdiğinin altını çizdi.

Halsizlik ve kas ağrısı çekenler dikkat!

Kış aylarının gelmesiyle beraber kapalı alanlarda daha çok vakit geçirmeler başlarken insan temasının artmasıyla hastalıklar çoğaldı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, soğuk algınlığı virüsleri, nezle virüsleri, Covid-19’un sebebi olan SARS-Coronavirus-2 ve respiratuvar sinsityal virüs (RSV) son zamanlarda sık sık rastlanan virüslerden olmaktadır.

Gribe yol açan influenza virüsünün kuluçka süresi 1-4 gün arasında olurken baş ağrısı, yüksek ateş, üşüme, titreme, kuru öksürük, iştahsızlık belirtileriyle beraber hafif burun akıntısı yaşanır. Solunum sistemiyle beraber ateş geçtikten sonra öksürük halsizlik bir süre devamlılık gösterirken gribe bağlı olarak zatürre yaşanmaktadır. Gribin sağlıklı kişilerdeki ölüm oranı 100 binde 2 iken, kalp-damar hastalığı olanlarda 52 kat, akciğer hastalığı olanlarda 120 kat, hem kalp-damar hem de diyabeti olanlarda 241 kat artar. Bu virüse karşı grip aşısı vardır.
salgın hastalık
Bazı hastalarda tat koku kaybı yaşanırken bu şikayetler ele alınarak 5-13 günlerde alt solunum yollarında zatürre oluşmaktadır. Halsizlik uzun sürme imkanı vardır. Halsizlik ve kas ağrıları bazen haftalarca devamlılık gösterirken kuluçka süresinin son 2 günü ile hastalığının 11’inci gününe kadar bulaşıcı olabilir. Bazı risk gruplarında ciddi hastalık, zatürre ve ölüm oranı, grip geçirenlerden yüksek olarak görülür.

Erişkinlerde üst ve alt solunum yolları hastalıklarının ciddiyeti daha az olurken tekrarlayan hastalıklar ise erişkinlerde görülür. Salgınlar kış ve ilkbahar en sık A alt grubu ile olurken sadece insanlar ve şempanzelerde hastalıklara neden olur.