Sinop'ta yetişen bu meyve cilde doğal parlaklık veriyor

Sinop'ta doğal olarak yetişen organik yer incirin şifa kaynağı olduğu iddia ediliyor. Vahşi doğada doğal olarak yetişen bu mucize besinin, stresten şeker hastalığına, yorgunluktan kolesterole kadar pek çok rahatsızlığa iyi geldiği bildirildi. Yer inciri tüketildiğinde cilt sağlığını koruyucu etki gösterirken aynı zamanda cildin parlak olmasını da sağlar.

Sinop'ta yetişen bu meyve cilde doğal parlaklık veriyor

Adabaşı mevkiinde ve Sinop dağ bölgelerinde Karakum yolu üzerinde yetişen bir “kaktüs” türü olan ’yer inciri’, halk arasında dikenli incir olarak da bilinmektedir. İnsan vücudu için oldukça faydalı olan yer inciri bağırsak aktivitesine olan etkileri nedeniyle şeker hastalarına, gribe, soğuk algınlığına, kabızlığa, çeşitli enfeksiyonlara ve kilo vermeye de oldukça faydalı olduğu söylenmektedir. Günde 5 parçadan fazla tüketmenin mideye zararlı olacağına inanılıyor.

SİNOP'UN YER İNCİRİ ŞİFA KAYNAĞI

Sinop yer incirinin faydaları

Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü olarak görev yapan Yakup Yüzbaşı, yer incir hakkında önemli bilgiler verirken “Meyve kaktüsü olarak da bilinen Hint inciri, Akdeniz ikliminde yetişen tropik bir meyvedir. Dikenli armut, Frenk inciri veya dikenli armut olarak da bilinir. Turuncu ve mor çeşitleri bulunan Hint inciri ağırlıklı olarak Adana, Mersin ve Antalya illerinde yetişirken, mor incir çeşidi ise Sinop ilimizde yabani olarak yabani olarak bol miktarda yetişmektedir. Özellikle yol kenarlarında, çorak arazilerde ve yamaçlarda yetişmektedir." diye konuştu.

Yer incirinin daha çok Karakum bölgesinde olduğunu ifade eden Yüzbaşı, "Bitki kaktüs şeklinde yetişiyor, oldukça geniş yapraklar üzerinde mor meyveler veriyor ve sonbaharın sonlarında olgunlaşmaya başlıyor. Meyvenin ince dikenli grupları vardır ve birçok tohum içerir. Dikenli armut genellikle taze olarak kabuğu soyularak tüketildiği gibi, meyve suyu şeklinde de tüketiliyor” dedi.

Sinop yer incirinin faydaları

Meyvenin faydaları hakkında bilgi veren Yakup Yüzbaşı, şunları söyledi:

"Bu tropikal meyve, içerdiği amino asitler, flavonoidler, C, B ve E vitaminlerinin yanı sıra potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, manganez ve folat gibi birçok faydalı bileşenle sağlığa pek çok fayda sağlıyor. Bu özelliğiyle, son derece iyi iyileştirme yetenekleri olan bir meyve. Dikenli armutun stresten şeker hastalığına, yorgunluk durumundan kolesterole kadar birçok hastalığa iyi geldiği bilinmekte.

Hint incirinin başlıca faydası bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücudun hastalıklara karşı direncini arttırmaktır. Bol miktarda vitamin ve mineral sayesinde canlılık ve zindelik kazandıran inciri, pozitif enerjisi sayesinde depresyon ve stresin giderilmesine yardımcı olur.

Bağırsak fonksiyonlarını düzenler ve ayrıca sindirim sistemine destek verir.

Sinop yer incirinin faydaları

Yüksek potasyum içeriği sayesinde kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Kolesterolün dengelenmesi durumuna yardımcı olur. Dikenli armut lif açısından zengin olduğu için diyabetli kişilere tavsiye edilir.

Mideyi yavaşça terk ettiği için kan şekerinin düzenlenmesinde görev alır.

Dikenli armut, belirli miktarlarda ve düzenli olarak uzun süre tüketildiğinde cilt sağlığını korumakla birlikte cildin parlamasını sağlar.”