Naci Görür deprem beklediği illeri tek tek açıkladı

Depremlerin yaşanmasıyla beraber son günlerde 4-5 şiddetinde endişe yaratan sallantılar yaşandı. Prof. Dr. Naci Görür ise tehlikenin arttığı illeri açıklarken risk altında olan bölgeler üzerinde uyarılar verildi.

Naci Görür deprem beklediği illeri tek tek açıkladı

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremle beraber yıl dönümüne günler kala deprem riski Türkiye'nin yeniden gündeminde. Prof. Dr. Naci Görür de canlı yayında "Tehlike oralarda arttı" diyerek Güney Doğu bölgesini ve Doğu Anadolu Fayı'na yakın iller açıklandı.

6 ŞUBAT TARİHİNDE KUZEYE SAVRULDU
Görür, katıldığı canlı yayın programında Güney Doğu'da deprem üreten 2 tehlike olduğunu belirtirken bunlardan birisi ise Doğu Anadolu Fayı, diğer ise Bitlis-Zagros olarak görüldü. Arap Levhası’yla Doğu Anadolu’nun ve Anadolu’nun levhasında sınırlama yapılırken levha sınırı bölgeleri depremler yaşanabilir. En son 6 Şubat depremlerinde Arap Levhası kuzeye doğru gidilirken kendisi ile Avrasya Levhası arasında Doğu Anadolu’ya karşı sıkıştırıldı. Anadolu Levhası’nın da biraz Batı’ya kaymasına neden oldu.

tehlikeli deprem
TEHLİKELİ İLLER
Adıyaman, Diyarbakır'da, Hakkari'de etkileşimler oluşurken fay sisteminde ya da tehlikenin hattı olarak yorumlandı. Bununla beraber oralardaki tehlike artışında birinci dereceli olarak tehlikeye baruz kalınırken Adıyaman, Diyarbakır ve Hakkari görüldü.
DAF ve bindirme hattı üzerinde levha sınırıyla beraber karakterize edilirken aktif ve bunlar depremlerin üretilmesiyle bölgeye etkiler arttı. DAF'a çok yakın yerlerde tehlike artış gösterirken deprem bindirme üzerinde tehlike yaşandı.