Türk Tabibler Birliği davasında beklenen karar çıktı

TTB Merkez Konsey üyeleri ve Şebnem Korur Fincancı görevden alındı! Ayrıntılar haberimizde...

Türk Tabibler Birliği davasında beklenen karar çıktı

Türk Tabip Birliği'nin (TTB) 72. Büyük Kongresi'nde seçilen Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ile birlikte diğer konsey üyeleri, Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından alınan şaşırtıcı bir kararla görevden alındı.

Karar, Fincancı'nın Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik ifadeleri nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanmasının ardından geldi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma, TTB Merkez Konseyi'nin Anayasa ve adaleti koruma görevine odaklanması gerektiğini savunan Fincancı'nın "terör propagandası yapmak" suçlamasıyla karşı karşıya kalmasına yol açtı.

Duruşmanın ardından yapılan açıklamada, Mahkeme, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve diğer konsey üyelerinin görevden alınmasına hükmetti. Avukatlar, başsavcılığın TTB Merkez Konseyi'nin görevden alınması talebinin reddedilmesini istedikleri duruşmada, mahkeme kararıyla TTB'nin yönetimi düşürülmüş oldu.

şebnem korur davası

Şebnem Korur Fincancı, Türkiye'nin önde gelen adli tıp uzmanlarından biri olarak bilinirken, uzun yıllar boyunca insan hakları ve adli tıp konularında öncü çalışmalara imza atmıştı. Ancak, son dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kimyasal silah kullanma iddialarını araştırılması gerektiğini dile getirmesi, hakkında başlatılan soruşturmanın temelini oluşturmuştu.

Kararın ardından kamuoyunda şaşkınlık ve tepkilerin arttığı gözlemlenirken, TTB'nin yeni bir yönetim belirlenene kadar nasıl bir süreç izleyeceği merak konusu oldu. Türk Tabip Birliği'nin geleceği, görevden alınan üyelerin yerine kimlerin atanacağı ve bu değişimin TTB'nin faaliyetlerine nasıl yansıyacağı yakından takip edilecek.