Akaryakıt fiyatlarında 60 TL beklentisi kuvvetlendi

Benzin ve motorine zam uygulanırken yeni rakamlar cepleri yakmaya başladı. Akaryakıt fiyatlarıyla berabr değişiklik yaşanırken motorin 46 TL, benzin ise 42 TL olarak görüldü. 1 Nisan'da 50-60 TL olması tahminleri yapıldı.

Akaryakıt fiyatlarında 60 TL beklentisi kuvvetlendi

Brent petrol üzerinde Şubat 2023 tarihinde 1 yıl öncesine bakıldığında 81-83 dolar aralığında yer alırken fiyatlar o günden bu güne farklılık gösterirken 15 Şubat 2024 tarihinde ise 81 dolardan işlem gördüğü açıklandı. 2023 Şubat’ta 18,80 TL seviyelerine gelinirken güncel kur serbest piyasada 31 TL'yi aştığı görüldü.

1 NİSAN'DA AKARYAKIT 60 TL
1 Nisan tarihiyle beraber akaryakıta zamlar peş peşe gelirken 50-60 TL seviyelerinde olması beklentisi yer aldı. Bu duruma neden olarak döviz yükümlülüklerinden giden bir iş olmasıyla beraber 220 milyon dolar faiz ödemesi yapılarak bu paranın büyük kısmının ortada olmasına değinildi.
Akaryakıt üzerinde cari açıklarla zamlar otomatiğe bağlanırken 50-60 TL'lik mazotların görüleceğine değinildi. Çiftçi üretimden vazgeçerken mazot fiyatları ise art arda yükselişe geçti.

akaraykaıt
MERKEZ BANKASI'NDAN AKARYAKIT AÇIKLAMASI
TCMB Başkanı Fatih Karahan yılın ilk enflasyonuyla beraber fiyatlandırma yapılırken 2023'ün son çeyreğinde enflasyonun önceki rapor tahminleriyle beraber yıl sonunda yüzde 64,8 seviyelerinde olduğu görülerek yıllık enflasyonun bu yılın ilk yarısıyla beraber artması yönünde beklentiler oluştu. Karahan enflasyonun üzerindeki zaman diliminde akaryakıt fiyatlarındaki artışla beraber etkiler sürerek parasal sıkılaşmasıyla talepler durumunda enflasyonun 1 puan seviyelerinin altında olduğu görüldü.