Alper Gezeravcı'nın uzay macerası sona erdi

Gezeravcı Dünya'ya dönüyor! Uzay macerasının sonuna geldi! Detaylar haberimizde.

Alper Gezeravcı'nın uzay macerası sona erdi

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravci'nin de aralarında bulunduğu Ax-3 ekibi için Uluslararası Uzay İstasyonu'nda veda töreni gerçekleştirildi. Törende Gezeravcı, "Bu hikayenin varış noktası değil, başlangıç ​​noktasıydı" dedi. Tüm detaylara haberimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.

ALPER GEZERAVCI DÖNÜYOR

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki on dört günlük görevini bitirdi. Aralarında Gezeravcı'nın da bulunduğu Axiom 3 (Ax-3) ekibi için Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) veda töreni yapıldı. Axiom Space, aralarında Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı'nın da bulunduğu Ax-3 ekibinin veda törenini canlı yayınladı. Alper Gezeravcı veda konuşmasında, "Türkiye'nin yeni yüzyılında Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevini gerçekleştirebildiğim için büyük onur ve mutluluk duyuyorum. Bu, gururlu tarihimizin devamıdır." sözlerini kullandı. Astornot Gezeravcı, gerçekleştirdikleri misyonun, geleceklerini güvence altına alacak gençler için heyecan verici bir başlangıç ​​olmasını umarak şunları söyledi: "Burası hikayenin varış noktası değil başlangıç ​​noktasıydı. Bundan sonraki yolumuz tüm ülke için umut olsun." Gezeravcı ve ekibinin yarın Türkiye saatiyle 14.00'te UUİ'den ayrılması planlanıyor. Dünya'ya dönüş on iki saat sürecek. Planlanan çıkarma, ABD'nin Florida eyaletinin doğusunda Atlantik Okyanusu'nda ve batıda Meksika Körfezi'nde yer alan yedi potansiyel iniş alanından birinde gerçekleştirilecek.

Alper Gezeravcı Dönüyor

Gezeravcı'yı uzaya taşıyan uzay aracı, 16 Ocak'ta ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldı. Ax-3 misyonu astronotları Michael López-Alegría, Walter Villadei, Marcus Wandt ve Alper Gezeravcı 20 Ocak Cumartesi günü GMT saatiyle 15:13'te Uluslararası Uzay İstasyonuna girdiler. Gezeravcı görevi sırasında on üç deney gerçekleştirdi. Son olarak Gezeravcı, söz konusu deneye ilişkin yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi: "Test konularımız biyoloji, fizik, tıp ve genetik gibi farklı disiplinlerden oluşuyor. TÜBİTAK çerçevesinde 'gMetal' deneyini hazırladık. Kimyasal olarak reaktif olmayan koşullar altında katı bir parçacık ile sıvı bir ortam arasında homojen bir karışım oluşturmanın yerçekimi üzerindeki etkilerini inceliyoruz. Tıp alanında uzay ortamının insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceliyoruz. Burada radyasyona maruz kalmanın kansere neden olan baskılayıcı hücreler üzerindeki etkilerini inceliyoruz. Fonksiyonları henüz aydınlatılamayan genler ile ağırlıksız ortamdan etkilenen bağışıklık sistemi arasındaki ilişkiyi inceliyoruz. Bu etkileri göstermek için dünya çapında kan örnekleri toplandı ve toplanmaya devam ediyor. Görev sonunda son kan örneği alınarak numune çalışması tamamlanacak. "'PRANET' deneyi, propolisin mikro yerçekimi ortamlarında bakteriler üzerindeki etkilerini araştırıyor."