Instagram ve Facebook çöktüğünde neler olduğu ortaya çıktı

Sosyal medya platformlarından Instagram, Facebook ve Threads'in dün akşam sorunlar yaşadığı görüldü. Meta'nın attığı gerekli adımlarla sorun çözülse de insanlar sorunun kaynağının ne olduğunu, erişim sorununa nelerin sebep olduğunu merak etmeye başladı. Gazeteci Kenan Taş, "İçerdeki kaynağıma sordum" diyerek konuyla ilgili ilginç tespitlerin yer aldığı bir yazı paylaştı.

Instagram ve Facebook çöktüğünde neler olduğu ortaya çıktı

Dün gece Meta şirketinin çatısının altında toplanan Instagram, Facebook ve Threads'de küresel erişim sorunu meydana geldi. Kullanıcılar yaklaşık 2 saat kadar bir süre sosyal medya platformlarına hiçbir şekilde erişim sağlayamadılar. Konu, eski ismiyle Twitter olarak bilinen X'te gündeme geldi.

Meta gerekli adımları atarak erişim sorununu çözmeye başladı ve bir süre sonra sorun çözüldü. Ancak bazı kullanıcılar, sosyal medya hesaplarına yeniden erişim sağlamanın yanı sıra, sorunun nedenini de merak etmeye başladılar.

ERİŞİM SORUNLARI ORTAYA ÇIKTIĞINDA İÇERİDE NELER OLUYOR?

Instagram ve Facebook çöktüğünde neler olduğu ortaya çıktı

Gazeteci Kenan Taş, sosyal medya platformlarına erişim sağlanamadığı durumlarda içeride neler olduğuna dair bir izlenimini X (Twitter) hesabından yayınladığı mesajda paylaştı. Kenan Taş, Facebook, Instagram ve Threads'te karşılaşılan erişim sorunlarını ele alırken yaklaşık 3 saat boyunca yaşananları iç kaynaklarına sorduğunu aktardı.

Kenan Taş'ın mesajı şöyle:

"İÇERDE OLAN KAYNAKLARIMA SORDUM..."

"Bildiğiniz gibi dün Instagram'da bir olay yaşandı. İçimden yaklaşık 3 saat boyunca neler olduğunu sordum: 'Bütün sistemler bir anda kilitlendi. Hiçbirimiz çalışamaz hale geldik.'

“İLETİŞİME BİLE ULAŞAMIYORUZ”

Sistem bizi kullandığımız her aletten attı. İletişim bile kuramıyoruz. 2021 yılında 8 saat sistem çöktü, aynısını biz de yaşadık. Bu defa 2 saat sürdü. Herkes giriş yaparken sistem herkesi dışarı attı."

HACKLENDİ Mİ?

Kenan Taş'ın yazısına 'hackleme mi?' şeklinde bir soru yöneltilirken Taş, "Hayır sistem hatası değildi, başka bir sorununun çözümü sırasında sebep oldular. Sorunun ne olduğunu anlamamız 3 saatimizi aldı. Bütün sistemlerin ortak olmasındna dolayı WhatsApp hariç hepsi etkilenmiş" şeklinde yanıt verdi.