Bakan Işıkhan'dan kamu işçilerini sevindiren karar

Kamu işçileri tarafından merakla beklenen protokol imzalanırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuya ilişkin açıklamasında “Ocak ayında memurların aldığı maaş artışını, Giriş tarihleri ​​farklı aşamalarda gerçekleşen memur maaş artışlarıyla dengeleme kararı aldık. Bu ek protokol, işçi sendikalarımızla yaklaşık bir aydır sürdürdüğümüz çalışmaların bir sonucu olarak ortaya çıkıyor." dedi.

Bakan Işıkhan'dan kamu işçilerini sevindiren karar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın koordinasyonunda, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası'nın (TÜHİS) arasında “Toplu İş Sözleşmesine İlişkin Ek Çerçeve Mutabakat Zaptı” imzalandı. Ek protokol imza törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile birlikte TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek de katılım gösterdi.

Bakan Vedat Işıkhan, törende yaptığı konuşmada, 9 Mayıs 2023 tarihinde 2023-2024 dönemini kapsayan toplu iş sözleşmesi çerçeve muhtırasının imzalandığını hatırlattı. Mayıs sözleşmesiyle işçilerin asgari ücretinin 15 bin liraya çıkarıldığını belirten Işıkhan, "Bu 15 bin lira maaşa ek olarak 2023 yılının ilk altı ayında sosyal paylar dahil yüzde 45'lik bir artış sağlandı. diğer alanlarda iyileştirmeler yapılmıştır. Bu dönemde federasyonlarımız ve sendikalarımızla birlikte toplu iş sözleşmesini imzaladık” diye konuştu.

“MAAŞ ARTIŞINDA EŞİT OLMAYA KARAR VERDİK”

Bakan Işıkhan, toplu sözleşmelerin ödeme dönemlerine ilişkin takvim farklılıkları nedeniyle sendika federasyonlarının kendilerine yeni bir ek protokol talebinde bulunduğunu söyledi.

Toplu sözleşmelerin yürürlük tarihinin ücret farklılıklarının ve enflasyonun belirlenmesinde önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Işıkhan, şöyle devam etti:

“Yılın bazı aylarında enflasyon oranlarının farklı olması, memurların enflasyon farklılıklarından dolayı farklı maaş artışları almasına neden oluyor. Bu nedenle Ocak ayında kamu çalışanlarının aldığı maaş artışlarının, işe giriş tarihleri ​​farklı dönemlere denk gelen kamu çalışanlarının maaş artışlarıyla eşitlenmesi kararı aldık. Bu ek protokol, sendika federasyonlarımızla yaklaşık bir aydır yaptığımız çalışmanın bir sonucudır bu."

TARİH 1 OCAK 2025

Ocak 2024'te uygulanan artıştan toplu sözleşme döneminde sözleşmeli olarak atanmayan memurların yararlanacağını garanti ettiklerini belirten Bakan Işıkhan, toplu iş sözleşmelerinde bu tür farklılıkların yaşanmaması için sözleşme yapılması gerektiğini söyledi. 1 Ocak 2025 tarihinde memurlar için Toplu Çalışma Anlaşması'nın yürürlüğe girdiği tarihin belirlenmesi, bunun ek bir protokol tarafından üzerinde anlaşmaya varıldığını da sözlerine ekledi. Türkiye'nin mutluluğu kadar memurların mutluluğunu da düşündüklerini vurgulayan Işıkhan, şöyle konuştu:

Bakan Işıkhan'dan kamu işçilerini sevindiren karar

“Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın güçlü iradesiyle, defalarca ve hiçbir şekilde ifade ettiği gibi, hiçbir vatandaşımızın enflasyonu ezmesine izin vermeyeceğimizi, bunu yapmayacağımızı ilan ettik. yap. Ter ve çalışmak bizim için kutsaldır. Bu nedenle bizler ülkemiz için, kalkınmamız için canla başla çalışan insanlarız. Gelişmemize katkı sağlayan çalışanlarımızın refahını kendi kaygımız olarak görüyoruz. Bugünkü ek protokolde gerekli tüm mali ve sosyal dengelerin korunması konusunda en büyük hassasiyeti gösterdik."

“230 BİN İŞÇİNİN SORUNU”

TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Atalay da vergi ve dış kaynak kullanımı konularının bir süredir Türk iş hayatının gündeminde olduğunu söyledi. Atalay, taşeronların talebi konusunda Bakan Işıkhan'a bilgiler verdi.

Bakan Işıkhan'dan kamu işçilerini sevindiren karar

Atalay, çalışanların bir yılda aldığı iki aylık maaşın vergi kesintisi olarak kullanıldığına dikkat çekerek, sistemin tüm çalışanları kapsayan bir örtü olduğunu ve sürdürülebilir bir durum olmadığını söyledi.

Kamuda çalışanların bir kısmının TÜRK-İŞ'e, diğer kısmının da HAK-İŞ'e üye olduğunu hatırlatan Atalay, “Sayın Bakanım, yaptığınız hiç de az şey değil. Bu 230.000 kişiyi ilgilendiren bir sorundur. Bu kolay bir iş değil. Sözleşmeleri Ocak ayında başlayanlara ise yüzde 32,57 oranında katkı sağlanıyor. Ocak ayından sonra kontratlar Şubat, Mart, Nisan, Mayıs aylarında başlayıp Ağustos ayına kadar sürüyor ve tabloda da görüldüğü gibi bu %32,57'ye ulaşmaları pek mümkün görünmüyor. Ortalama olarak en kötü ihtimalle yüzde 10 ila 14 puanlık bir kayıp görüyoruz. Bugün imzaladığımız imzayla bu kayıplarımızın çoğunu ortadan kaldırdık” şeklinde konuştu.

“SONRAKİ ADIM ATILDI”

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, konuyla ilgili yorumunda, ek protokol ürecinin başarıya ulaşmasında emeği geçenlere teşekkür etti ve geçen yıl tarihin en iyi kamu toplu sözleşmelerine imza attıklarını söyledi.

Bakan Işıkhan'dan kamu işçilerini sevindiren karar

Arslan, "Toplu sözleşmelerimizin başlangıcını mümkün olduğu kadar bitiş yerine yileştirme talepleri aldık. 32,57'ye biraz daha yükseldi." dedi. 1 Ocak'a kaydırarak genel enflasyon artışının herkese uygulanması yönünde talepler aldık. Arslan, sendikal hareketin taleplerinin, yaşanan zorlukların ve üyelerin kendisinden beklentilerinin en doğal sonuçları olduğuna inandığını belirterek şöyke decamn etti:

"Bu beklentileri karşılamaya çalışıyoruz. Türkiye zor günlerden geçiyor. Tüm bunları hesaba katarak ortaya çıkan rakamların hafife alınmaması gerektiğini bilerek bir uzlaşma aradık. Sayın Bakanımızla defalarca görüştük, Başkan Yardımcımız ve TÜRK-İŞ ile birlikte çalıştık. Şu aşamada taleplerimizin tamamı karşılanmadı ancak belli bir noktada anlaşmaya vardık ve ilave önlemler alındı."