Türkiye, Google'a içerik kaldırma talebinde 4'üncü oldu

Türkiye bu kadar talepte bulunan 4. ülke oldu! Tüm detaylar haberimizde.

Türkiye, Google'a içerik kaldırma talebinde 4'üncü oldu

Türkiye içerik kaldırmayla ilgili o kadar çok başvuru yapmış ki! 150 ülke arasında 4. sırada! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

TÜRKİYE 4. SIRAYA YERLEŞTİ

Türkiye Google'a içerik kaldırma için yaptığı başvurularda yapılan araştırmalarda dördüncü sıraya yerleşti. Türkiye'de devlet kurumları son 10 senede Google'dan 18 bin 900 içeriğin kaldırılması için başvuru yaptı. En fazla talep 215 bin içerik kaldırılmasıyla ilgili başvuru sebebiyle Rusya'dan geldi. Rusya bütün başvuruların yüzde 85'ini oluştururken ardından Kuzey Kor geliyor. Kuzey Kore son 10 senede 27 bin içeriğin kaldırılması için başvuru yaptı. Hindistan ise 20 bin içeriğin kaldırılması başvurusuyla üçüncü sıraya yerleşti. Türkiye son 10 senede 19 bin farklı başvuruda bulundu ve 90 bin 400 bin internet sayfası ve içeriğin kaldırılması için başvuru yaptı. Son 10 senede Türkiye ortalama günlük olarak 5 internet içeriğinin kaldırılmasını talep etti. 

türkiye dördüncü sıraya yerleşti

İçerik kaldırma talepleri ile ilgili başvuruların yüzde 5'i Türkiye tarafından oluşturuluyor. Araştırmaya göre Türkiye'nin yaptığı başvuruların büyük bir çoğunluğunu hakaret gerekçesi oluşturuyor. Yüzde 40.1 oranı ise iftira ve itibarı zedeleyen hakaretten oluşuyor. Bireysel kullanıcıların mahremiyetinin ya da kişisel bilgilerinin ve gizliliğin ihlal edildiği sebebiyle yüzde 18.2 oranında başvuru yapıldı. Pornografik olmayan ancak çıplaklıkla ilgili yasaların ihlal edilmesi sebebiyle yüzde 13.7 oranında içerik kaldırma talebinde bulunuldu. En çok başvuru yapan üç kuruluştan biri ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu oldu. Yunanistan ile Türkiye karşılaştırmasına göre Türkiye son 10 senede 82 kat fazla başvuruda bulundu. 7 bin 700 başvuru YouTube videolarıyla ilgili, 3 bin 900 başvuru internet aramalarıyla ilgili, 3 bin 700 başvuru blogger içerikleriyle ilgili oldu. Türk hükümeti 2022 senesinde yüzde 22 oranında daha fazla içerik kaldırma talebinde bulundu. Son 10 senede dünya genelindeki başvuru sayısı 13 kat artarken senelik başvurular 7 binden 91 bine yükseldi.